Workshop: Heartfulness & Ramadan

Wil je weten wat jouw hart, nafs, verstand en lichaam nodig heeft, zodat je daadwerkelijk instaat bent om je over te geven aan Allah swt.

De maand Ramadan is bij uitstek de maand waarin we proberen stil te staan en te veranderen op allerlei vlakken. Voor de een staat de maand centraal voor bezinning, saamhorigheid, samenkomen met familie, taraweeh gebeden. En voor de ander staat de maand meer centraal voor spiritualiteit, liefdadigheid, vrijwilligerswerk etcetera. Eén ding is zeker: Elke Ramadan zullen we allemaal opnieuw moeten ontdekken hoe we de essentie uit deze maand kunnen halen. Wat kan de maand Ramadan ons bieden? Welke lessen kunnen we hieruit halen? Wat maakt dat het zo verheven is?


null


Workshop Heartfulness & Ramadan 

De workshop ‘Heartfulness en Ramadan’ is gebaseerd op Heartfulness met als doel meer uit deze maand te halen, bewuster te bezinnen en aanwezigheid van Allah swt te ervaren. Samen ervoor zorgen dat je in deze maand zowel fysiek, geestelijk als spiritueel kan opladen.

Heartfulness
Het hart is de plek waar de binding met Allah swt plaatsvindt of juist waar de verwijdering gebeurd. Bij mindfulness heb je een hoofd dat veel te vol zit met kennis & informatie en daardoor soms bijna uit z’n voegen barst. Vol met prikkels, waardoor het moeilijk is om rust te vinden. Piekeren en nadenken over van alles en nog wat zorgt ervoor dat je vaak het gevoel hebt dat je heel veel met iets bezig bent. De kritische ik die je dan ook nog vertelt dat je het beter anders kan doen of juist niet kan doen, want stel je voor dat je faalt?

Heartfulness vraagt of je bewust bent van je eigen niyaa, van je staat van je nafs, van de mate waarin je hart bedekt is met zondes en dus het licht van Allah swt wel of niet naar binnen kan. Het is een zoektocht naar jezelf en uiteindelijk naar Allah swt. Allah swt is niet het proces, maar het doel. Vaak richten we ons naar Allah swt om een bepaald doel te bereiken, terwijl juist onze doel Allah swt moet zijn.


Wat kan je verwachten van de workshop

Niyaa (intentie) & Verbinden

 Allah swt vertelt ons dat het vasten voor Hem swt is. Er wordt van ons gevraagd om elke dag niyaa 'uit te spreken' dat je van plan bent om te vasten voor Hem swt. Bewust je voornemen uitspreekt. Bewust je voornemen in je hart te voelen. Beseffen wat je bedoelt met waarin je gaat vasten. Wat ga je anders doen?

Ramadan is een maand van bezinning en mogelijke verandering. We hebben onze voornemens en doelen. Je voornemen om iets anders te doen, betekent dat je ook echt na moet gaan denken hoe je iets anders gaat doen.

Eerste sessie besteden wij bijna helemaal aan de niyaa en wat precies jouw niyaa zal zijn tijdens de maand. Voorbij het niet eten en drinken. We staan stil bij wat jij nodig hebt om daadwerkelijk tot actie te komen. 

Allah swt

Als je terug kijkt naar ramadan 2018, hoe heb je die ervaren? heb je toen gevast omwille van Allah swt? Echt gevast? De meeste van ons zullen we niet meer weten hoe de ramadan van 2018 gelopen is. Al helemaal niet of het ons dichter tot Allah swt heeft gebracht.

In sha Allah bereiken we ramadan 1444/2023, hoe ga je ervoor zorgen dat je binding met je Schepper sterker wordt?

Het is de maand van de Qur'an, extra aanbidding, sadaqa, bezinning en vergeving. Het is de maand die volledig draait om bewuste dankbaarheid. Het is een maand die draait om jou en Hij swt.

Tijdens alle sessies is dit een wezenlijke onderdeel. Verbinden met de Barmhartige swt.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is niks vreemd in de islam. Allah swt heeft hier speciaal een maand voor ingericht. De maand Ramadan is een maand om jezelf beter te leren zodat je weer kunt worden waar Allah swt je voor geschapen heeft. Zoek je weg! Zoek je weg terug naar Allah swt, vraag om leiding, vraag om hulp, vraag!

Het zijn de kleine stapjes die naar mega veranderingen leiden. Remember hoe groot de ummah aan het begin was? Vijf mensen! Het zijn de zaadjes in je hart die ervoor zorgen dat je gedrag veranderd. Remember dat de profeet eerst 13 jaar lang focuste op de liefde voor Allah swt, op Zijn Eenheid, in ons hart? Verhalen van waar de sahaba's allemaal toe in staat waren zijn grandioos.

Jij en ik behoren tot deze ummah. In staat tot grandioze dingen, alleen we moeten investeren in ons hart. Zonder investering verandert er niks. Zonder investering zal de maand Ramadan weinig met ons doen. We need to feed ourself met datgeen wat ons dichter bij Allah swt brengt.

Praktische informatie

  • 4 online sessie via zoom.
  • Elke zondag tijdens de maand Ramadan van 11.00 tot 12.30
  • Investering is 79euro

DMP helpt je focussen op je spirituele reis tijdens de maand ramadan.