Wie ik ben? Een 'Abd!

Wie ik ben? Een ‘abd. Niet het doorsnee antwoord? Klopt, en dat is ook niet wie ik ben. ‘Abd is het Arabische woord voor dienaar en hier gaat een groot deel van Islamitische psychologie over: het continue herinneren van je eigen nafs aan wie je in werkelijkheid bent: een dienaar.

Ik ben 41 jaar, getrouwd, liefhebber van koffie, reizen en lezen. Ik werk inmiddels 15 jaar als psycholoog met als doelgroep 4 tot 65 jaar. Ik heb ervaring met diverse ontwikkelingsstoornissen. Van adhd, autisme, persoonlijkheids-, stemmings- tot aan relatieproblemen. Ik ben ook systeemtherapeut. Ik werk met gezinnen en aan relaties waarbij ik o.a. EMDR (trauma), schematherapie (doorbreken van patronen en schema’s) en (vooral met kinderen) speltherapie toepas.

Op het snijvlak van Islam en psychologie bevind zich mijn passie, al zo lang ik me kan herinneren. De afgelopen vijfjaar heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt door vele cursussen en trainingen te volgen, onder andere bij Malik Badri die onlangs is overleden, (jouw dua is zeer gewaardeerd).

Mijn reis in het zijn van een 'Abd

Op 4 juni 2010, stortte letterlijk mijn wereld in. Het ene moment was ik aan het genieten van mijn uitzicht, de zee, het volgende moment had ik pijn en kon ik niet meer lopen. Ik heb maanden in een rolstoel gezeten en heb ruim tweejaar gerevalideerd zonder een diagnose. Sindsdien heb ik last gehad van een arm die uitviel, ontstekingen, een whiplash en sinds anderhalf jaar een zware hernia met als mogelijk toekomstscenario verlamming.

Is dit dan wie ik ben? Nee. Het zijn beproevingen die mij veel hebben geleerd en nog leren. Zware beproevingen die mij tot diepe dalen hebben gebracht, maar mij ook kennis hebben gemaakt met het islamitische concept ‘abd.

Wie ben ik dan? 
Wil je meer weten over wie ik ben en wat mij heeft gevormd, lees dan verder.